SBS Backup ‘Completes’ & Labeled Green ‘Successful’ – Exchange Information Store Database Is Missing

At the tail end of last week I discovered a SBS 2003 (R2) Backup ‘gotcha’ /bug that I think will affect others.  The triggering condition is a business has that been running the SBS Backup but didn’t initially configure Exchange.  Later Exchange is turned on by re-running the CEICW.  Furthermore the SBS Backup continues to complete and the Monitoring Report indicates that it is ‘complete’ and labeled a green ‘successful’.  This is a false-positive in that the backup script is completing its tasks but is missing the Exchange First Storage Group database store backup.  Why?  The SBS Backup script is created upon running the SBS Backup Wizard.  Future wizard configuration does not in itself add the needed backup set.  Instead the SBS Backup must be fully disabled and then re-enable in order for the .bks script file to be rebuilt.

I discovered this situation by running the Exchange Best Practices Analyzer tool which reported that the Information Store database hadn’t a recent Full Backup date.

Advertisements

One response to “SBS Backup ‘Completes’ & Labeled Green ‘Successful’ – Exchange Information Store Database Is Missing

  1. Hey, from Toronto, Canada

    Just a quick hello from as I’m new to the board. I’ve seen some interesting comments so far.

    To be honest I’m new to forums and computers in general 🙂

    Mike

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s